5. Project legeraankopen

Voorzien budget: €  3.000.

In het verleden konden wij bij het leger aan liquidatieprijzen aankopen, maar nu wordt daar meestal geveild. Wij hebben recent op een veiling geboden op 221 chirurgische instrumenten 2 microscopen, 400 kompressen, 500 verbanden, 1 ECG, 2 stethoscopen, 1 bloeddrukmeter, 1 draagbare echografie en 13 ambulance brancards.

Wij hebben daar ongeveer  € 2000. voor gereserveerd, maar hebben wellicht te weinig geboden.

4. Een motorrijwiel voor HGR Lubudi

Voorzien budget:  € 6.000.

In Lubudi moeten de dokters 160 km heen en terug rijden op onberijdbare wegen op een gammele fiets om het gezondheidscentrum te bereiken, een auto is daar geen optie (en er zijn er daar geen!). Wij hebben hen 2 jaar geleden geholpen met twee lichte (Chinese) terreinmoto’s, die niet opgewassen bleken tegen de slechte staat van wegen en paden. Eén heeft er ondertussen al de geest gegeven en wij verwachten dat ook de tweede moto geen lang leven beschoren is. Toch is voor het HGR Lubudi een degelijke moto noodzakelijk voor de verplaatsing van de geneesheren, als ambulance voor het vervoer van patiënten, en voor het vervoer van medische apparatuur, geneesmiddelen en vaccins naar de gezondheidscentra.

3. Uitrusting HGR Lubudi fase 2

Voorzien budget: €  5.000.

Het HGR van Lubudi is nog meer afgezonderd dan Kapolowe. Gelegen op 365 km, twee dagreizen per jeep vanuit Lubumbashi, is de streek volledig verpauperd door het wegvallen van de activiteit van de cimenterie CIMENKAT. De activiteiten vielen onder meer stil omdat de turbines van de elektrische centrale uit 1930 (?) het hebben begeven. Zonder elektriciteit, geen productie … Continue Reading →

1. Project werkplaats rolstoelen

Voorzien budget:  € 4.000.

Daar wij vanuit zorgcentra e.a. een vrij groot aanbod krijgen van gebruikte rolstoelen hebben wij een overeenkomst gesloten met Centre Magone in Lubumbashi.

Magone is de tweede schakel in de re-integratie van straatkinderen en kindsoldaten in het gewone arbeidsproces. In Magone krijgen zij een basisopleiding (lager onderwijs) en leren zij een beroep, zoals metselaar, schoenmaker, lasser, autotechnieker, enz. Continue Reading →