Gynaecologiekabinet

Vandaag hebben we een zeer mooi gynaecologiekabinet mogen afhalen. Nadat de toestellen zijn nagezien en desnoods hersteld, vertrekken ze binnenkort naar Kamina.

Gerwin, bedankt!
En we zullen zorgen dat de erfenis van je vader een tweede leven krijgt.

Piet

Foto impressie

5. Project legeraankopen

Voorzien budget: €  3.000.

In het verleden konden wij bij het leger aan liquidatieprijzen aankopen, maar nu wordt daar meestal geveild. Wij hebben recent op een veiling geboden op 221 chirurgische instrumenten 2 microscopen, 400 kompressen, 500 verbanden, 1 ECG, 2 stethoscopen, 1 bloeddrukmeter, 1 draagbare echografie en 13 ambulance brancards.

Wij hebben daar ongeveer  € 2000. voor gereserveerd, maar hebben wellicht te weinig geboden.

4. Een motorrijwiel voor HGR Lubudi

Voorzien budget:  € 6.000.

In Lubudi moeten de dokters 160 km heen en terug rijden op onberijdbare wegen op een gammele fiets om het gezondheidscentrum te bereiken, een auto is daar geen optie (en er zijn er daar geen!). Wij hebben hen 2 jaar geleden geholpen met twee lichte (Chinese) terreinmoto’s, die niet opgewassen bleken tegen de slechte staat van wegen en paden. Eén heeft er ondertussen al de geest gegeven en wij verwachten dat ook de tweede moto geen lang leven beschoren is. Toch is voor het HGR Lubudi een degelijke moto noodzakelijk voor de verplaatsing van de geneesheren, als ambulance voor het vervoer van patiënten, en voor het vervoer van medische apparatuur, geneesmiddelen en vaccins naar de gezondheidscentra.

3. Uitrusting HGR Lubudi fase 2

Voorzien budget: €  5.000.

Het HGR van Lubudi is nog meer afgezonderd dan Kapolowe. Gelegen op 365 km, twee dagreizen per jeep vanuit Lubumbashi, is de streek volledig verpauperd door het wegvallen van de activiteit van de cimenterie CIMENKAT. De activiteiten vielen onder meer stil omdat de turbines van de elektrische centrale uit 1930 (?) het hebben begeven. Zonder elektriciteit, geen productie … Continue Reading →

Gerealiseerde projecten

Gerealiseerde projecten in een notedop…

  • Zowel in Kapolowe en Lubudi kunnen de patiënten nu onder verdoving geopereerd worden dankzij de anesthesietoestellen; onze medische technicus, eveneens een Memsaada-vrijwilliger, verzorgde ter plaatse de gepaste opleiding voor dokters en verplegend personeel.
  • De oude operatietafel van Lubudi hebben we eindelijk kunnen vervangen door een recentere mobiele operatietafel uit de oorlogsreserve van het Belgische leger. Een gelijkaardige tafel is geplaatst in het nieuwe gezondheidscentrum in Kalubwe (Lubumbashi).
  • Twee terreinmoto’s worden ingezet voor dringend patiëntenvervoer en eveneens voor vervoer van geneesmiddelen naar de ‘centres de santé’, die dikwijls tot 80 km van het hospitaal gelegen zijn.
  • Aan de gynaecologe van Likasi bezorgden wij een echografietoestel, dat haar toestaat nu een vluggere en meer accurate diagnose te stellen.
    Naar een gespecialiseerde kliniek voor aangeboren gelaatsmisvormingen in Kinshasa stuurden wij een compleet mobiel tandartskabinet.
  • Een volledige lijst van groot en klein medisch en chirurgisch materiaal zou te ver leiden. Vermelden wij nog de onderzoekstafels, ambulancebrancards, een couveuse, rolstoelen, krukken, hartmonitoren, zuurstofconcentratoren, verbanden, enz.

1. Project werkplaats rolstoelen

Voorzien budget:  € 4.000.

Daar wij vanuit zorgcentra e.a. een vrij groot aanbod krijgen van gebruikte rolstoelen hebben wij een overeenkomst gesloten met Centre Magone in Lubumbashi.

Magone is de tweede schakel in de re-integratie van straatkinderen en kindsoldaten in het gewone arbeidsproces. In Magone krijgen zij een basisopleiding (lager onderwijs) en leren zij een beroep, zoals metselaar, schoenmaker, lasser, autotechnieker, enz. Continue Reading →